Sigara neden bağımlılık yapıyor?

Sigara neden bağımlılık yapıyor?

• Tütün dumanındaki nikotin, tıpkı alkol, anfetamin, kokain, eroin gibi, zihni ve ruh halini değişikliğe uğratan bir maddedir. Beynin haz yollarını etkileyerek ‘dopamin’ salgılatır. Beynin hazla ilgili sinir hücreleri arasında sinyal alışverişini gerçekleştiren dopamin bize hak etmediğimiz bir haz verir. Bu hazzı tekrar yaşamak için tekrar sigara içeriz. Bir süre sonra beynimiz nikotine bağımlılık kazanır.

Sigara sağlığa ne kadar süre sonra zarar vermeye başlar?

• Sigaranın sağlığa zararı içildiği anda başlar. Dumanda bulunan katranın içinde 4000 dolayında kimyasal madde vardır.
• Bunlar arasında bulunan asitler, alkol aldehitler, ketonlar, siyanür, karbon monoksit gibi maddeler doğrudan zehir etkisi gösterirler ve organlarda tahribat yaparlar
• Sigara dumanı ağız, dil, boğaz, yemek borusu, nefes boruları, akciğerler ve mideye doğrudan ulaşır. Dumanın içinde bulunan zararlı maddeler de saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir.

Dumanda bulunan karbon monoksitin etkileri nelerdir?

• Sigara dumanının içinde %4 oranında karbon monoksit bulunur. Bu gaz, alyuvarlardaki hemoglobine bağlanarak hemoglobinin oksijen taşımasını engeller. Sigara içenlerde hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi %2,5 ile %15 arasında azalır. Bunun sonucunda organlar yeterli oksijen alamazlar.

Sigaranın bütün zararları kalıcı ve sürekli midir?

• Eğer iş işten geçmeden sigara bırakılırsa vücut kendini yenileme fırsatı bulabilir. Sigarayı bırakanlarda özellikle kalp hastalığı ve kanser riskinde azalma olmaktadır.
• Sigarayı bıraktıktan sonra bir yıl geçince kalp krizi riski yarıya inmektedir. Sekiz yıl sonra ise kalp hastalığı ve kanser riski sigara içmemiş bir kişi ile eşit düzeye yaklaşmaktadır.

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir