SİGARASIZ BİR YAŞAM

SİGARASIZ BİR YAŞAM

YENİ YIL HEDİYESİ

SİGARASIZ BİR YAŞAM

Hediye almak ve vermek, herhalde dünyanın en keyifli işidir. Karşınızdaki kişiye değer verdiğinizin, onu düşündüğünüzün ve onda size ait bir anının kalmasını istediğinizin bir kanıtıdır.

Başkalarına hediye verme konusunda bonkör olduğunuz kadar kendinize de bir hediye vermeyi ihmal etmemelisiniz. Gelin bu yıl kendinize bir iyilik yapın ve sigarasız bir yaşama geçme hediyesi verin.

Nasıl mı? İşte Yöntemi:

Öncelikle “Sigarayı bırakmak zordur “ ya da “ bıraksam bile nasılsa yeniden başlarım  “ gibi yanlış düşünce ve inançlardan vazgeçmelisiniz.

Sigarayı bırakmak sandığınız kadar zor değildir. Sadece ilk 7 gün bağımlılık yapıcı madde olan nikotinin çekilme sendromlarını yaşarsınız ki o da tedrici olarak azalan yoksunluk belirtileridir , sonrası çok daha kolaydır.

Bırakacağınız gün için zihninizi randevulaştırmalısınız. Her şey istemekle başlar, önce kararınızı verin ve arkasında ciddiyetle durun.

  • Sigarayı bırakmak için belirlediğiniz hedef günden herkesi haberdar edin. Sigarayı bırakma isteğinizin sebeplerini aile bireylerinizle ve arkadaşlarınızla paylaşmanız motivasyonunuzu arttıracaktır.
  • Unutmayın ki Sigara bağımlılığının tedavisinde kısa süreli veya bir sefere mahsus uygulanan yöntemler başarılı olmamaktadır. Ayrıca her kişiye aynı yöntemlerin uygulanması yerine kişiye özel yöntemler geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.
  • Bu nedenle mümkünse bu konuda uzman olan hekimlerden destek alın. Çünkü Sigara Bağımlılığı Madde Bağımlılıkları arasında yer almakta ve bir doktor yardımıyla , bilinçli bir şekilde bırakmak , daha güvenli ve yüz güldürücü sonuçlar doğurmaktadır.
  • Sigara bağımlılığının tedavisinde hem fiziksel hem de davranışsal tedavinin birlikte yapıldığı tedavi programlarının başarılı olduğu görüldüğü için ilaç tedavisinin yanı sıra bilişsel davranışçı terapi de çok işe yaramaktadır.
  • Soğuk lazer , akapunktur, hipnoz gibi yöntemler  de sigarasız bir yaşama geçişinizi kolaylaştırmakta ve yardımcı yöntemler olarak kullanılmaktadır.
  • Sigarayı bırakmadan önce, sizi birkaç hafta oyalayacak, sağlıklı ve enerjik olmanızı sağlayacak birkaç aktivite belirleyin. Yürüyüş yapabilir, tenis oynayabilir veya bisiklete binebilirsiniz.
  • Yaptığınız egzersizler hem vücudunuzdan nikotin ve diğer zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştıracak hem de olası kilo alma ihtimalinizi engelleyecektir.
  • Neden mi kilo alma ihtimaliniz var? Çünkü Sigarayı bıraktıktan sonra hem tat alma duyunuzdaki artış, yediklerinizden zevk almanızı arttıracak , hem de el ve ağız alışkanlığınız bu boşluğu doldurmak için çeşitli yiyecek ve içeceklere yönelmenizi arttıracaktır.
  • Bu nedenle beslenmenize dikkat edin, sağlıklı beslenmek için ,atıştırmak için havuç, salatalık, marul gibi çiğ sebzeleri tercih edin, her gün 8 bardak su içmeye çalışın.
  • Tatlı ihtiyacı hissettiğinizde meyvelerin üzerine tarçın atın, şekersiz çikletlerden çiğneyin.
  • Sigara içme ihtiyacı hissettiğinizde, derin nefes egzersizleri yapın .
  • Sigara bağımlılığının ilk haftası Fiziksel Bağımlılık kısmıdır. Özellikle ilk hafta alacağınız destek bu süreci kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Ancak yeni bir davranış alışkanlığı kazanmanız için de en az 21 günlük bir süreye ihtiyacınız var.
  • 10 yıldır Sigarasız bir yaşama geçmek isteyen hastalarıma yardımcı oluyorum, bu süre içinde sigarasız bir yaşama geçtikleri için pişman olan bir hastamı hiç ama hiç görmedim.
  • Bence siz de bu hediyeyi hak ediyorsunuz ve asla pişman olmayacaksınız.

Bu gönderiyi paylaş