Bazı çocuklar herhangi bir destek almadan, kendi kendilerine çalışır, öğrenme için içsel motivasyon sağlar ve başarılı olurlar. Bazı çocuklar ise bir çok kursa gitmelerine , özel dersler almalarına rağmen ders çalışmayı sevmediklerini, konuyu anlayamadıklarını söylerler ve başarılı performans sergileyemezler.
Pek çok destek almalarına rağmen bu çocuklar neden başarılı olamıyorlar? Çünkü; çocuğun kök problemi tam olarak tespit edilmeden , asıl ihtiyaç duyduğu alan anlaşılmadan , sadece ders müfredatına ve sınav sistemine yönelik desteklenmeleri sağlanıyor.
Aslında; acaba öğrenme kapasitesiyle ilgili mi problemi var? Görme ya da işitme duyusu iyi mi? Aile ilişkilerinde ve çocuğun duygusal dünyasında karışıklık mı var? Okumayla mı ilgili sorunu, görsel ya da işitsel hafızasıyla mı ilgili ? Yoksa odaklanmayla mı ilgili problemi var? Bu ve benzeri tüm sorulara cevap aramak gerekiyor.
Eğer doğru tespit yapılmazsa; İşitsel işlem becerileri, görsel işlem becerileri, hafıza, mantık yürütme gibi zayıf bilişsel becerileri akademik ve yaşamın diğer alanlarında bocalamalara yol açıyor.
Örneğin çocuğun gördüğü bir bilgiyi hatırlama, anlama ve kavramasında, el – göz koordinasyonunda , görsel mekânsal organizasyonunda, görsel – motor entegrasyonunda zayıflık varsa, görsel alanda desteklenmesi gerekiyor.
Eğer, işittiği bir bilgiyi hatırlama, yönergeleri takip etmekte zorluk, anlama ve konuşma becerilerinde zayıflık, işitsel bir bilgiyi kısa bellekten kalıcı belleğe aktarmakta zorluk çekiyorsa işitsel alanda desteklenmesi gerekiyor.
“Kullanın ya da Kaybedin “
Beynimiz tıpkı kas gibidir. Kullanılmayan alanları zaman içinde geriler ve kaybolur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ne kadar yoğunlukta sık zihinsel egzersizler yapılırsa beynimizdeki “bağlantılar” o kadar çok kuvvetleniyor. Aynı zamanda optimum başarı için sıralama ve işleme, hafıza , dikkat gibi altta yatan beyin süreçlerini de geliştiriyor.
Bu nedenle önce zihinsel chek up ile çocukların güçlü ve zayıf yanlarını belirliyor, ardından da Smart Vision, Smart Listening, Smart Focus gibi çeşitli zihinsel egzersizler ile zayıf alanlarını güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Çocuklar şiirdirler
Neden kızım konuşmayı sevmiyor?
Çünkü aklında tilkiler kuyruk sallıyor,
Peki ya oğlum neden koşmayı sevmiyor?
Çünkü gördüğü karıncalar yavaş hareket ediyor,
Peki ya yazmak, onu neden sevmiyor?
Çünkü yazıları tango yaparcasına dans ediyor,
Peki ya okumak, onu neden sevmiyor?
Çünkü harfler kurabiye gibi sütün üstünde yüzüyor,
Peki ya resim çizmek, onu neden sevmiyor?
Çünkü düşünceleri kaleme giderken uykuya dalıyor,
Peki ya şarkı söylemek, onu neden sevmiyor?
Çünkü o dinlemeyi seviyor,
Peki ya neden bu kadar özgünler?
Çünkü onlar şiirdirler..
Related Posts
30Eki
Evimizin Gizli Kahramanları Babalar
Yaşımız kaç olursa olsun birer çocuğuz aslında. Her daim babamızın ilgisine ve şefkatine ihtiyaç duyarız. “ Başım sıkıştı , BABAAAA”... daha fazla oku
30Eki
BABALARA ÖNERİLER
• Bebekliğinden itibaren bakımında rol alın
• Çocuğunuza varlığınızı hissettirin, onu kucaklayın,
• Yaşları kaç olursa olsun haftanın en az bir günü... daha fazla oku
11May
Cam fanusta yaşayan çocuklar
“Büyümek istiyorum artık, sorumluluk almak istiyorum, bana bir bebekmişim gibi davranmanızdan nefret ediyorum.
Şimdiye kadar benim yatağımı siz topladınız, okul... daha fazla oku
08Ara
UMUTSUZLUK
UMUTSUZLUK
“Artık hayattan hiçbir beklentim kalmadı”
“Bu saatten sonra bir iş bulmam imkansız “
“Eşim beni hiçbir zaman sevmeyecek, bu aşağılamalarının sonu... daha fazla oku
12Eyl
Çocuğunuzun Öğrenme Stilini Biliyor musunuz?
Okulların başlamasıyla birlikte öğrencilerle velileri arasında “ ders çalışıyorum” “hayır çalışmıyorsun” polemiği başladı. Anne babalar ders çalışırken veya sınavlara hazırlanırken... daha fazla oku
11May
Sınırların Olmadığı Aşırı Hoşgörülü Aile Modeli
Sınırların olmadığı aşırı hoşgörülü aile ortamında yetişen gençler, gençliğin en güzel ve verimli yıllarını, amaçsızlık, her şeye kolayca ulaşabilmenin verdiği... daha fazla oku
04Oca
AİLELERİN EN ÇOK SORDUĞU SORULAR VE CEVAPLARI
“Çocukların anne-babaları ile aynı odada yatmaları doğru mudur?”
İlk 6 -8 ay bebekler anne sütü aldıkları ve sık uyandıkları için anne... daha fazla oku
08Ara
Mutsuzluk Bulaşıcı Mı?
Mutsuzluk Bulaşıcı mı?
1981 yılında Mersin’e taşınmıştık, daha 8 yaşındaydım. Oturduğumuz semtte yeni açılan bir market vardı. Okulumuz yakındı, yürüyerek giderdik,... daha fazla oku
13Ara
ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ ERKEK ÇOCUKLAR ve CİNSEL GELİŞİMLERİ
ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ ERKEK ÇOCUKLAR ve CİNSEL GELİŞİMLERİ
Ergenlik döneminde gencin bedeni hızla büyürken, ruhsal olgunlaşma daha yavaş geliştiğinden bu duruma uyum... daha fazla oku