Evimizin Gizli Kahramanları Babalar

Yaşımız kaç olursa olsun birer çocuğuz aslında. Her daim babamızın ilgisine ve şefkatine ihtiyaç duyarız.

“ Başım sıkıştı , BABAAAA” ,”  Param bitti , BABAAAA “  “Aşık oldum, BABAAAA “

Evimizin gizli kahramanlarıdır babamız. Yardım alacağımız, güvenebileceğimiz, yanlış yapsak bile kollarını açıp bizi sımsıkı saracak limanımızdır.

Kişiliğimizin , ilişkilerimizin, evliliğimizin, hatta yetiştireceğimiz çocukların temel taşıdır babamız. Ondan aldığımız  olumlu ya da olumsuz parçalar üzerine şekillenir geleceğimiz.

Çocuk bakımı deyince akla ilk anneler gelir, çünkü babalar rolleri gereği evlerini geçindirebilmek, çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak adına çalışırlar  ve çoğu zaman da çocuklarının büyüme evlerini kaçırabilirler. İlk söz, ilk adım, ilk diş belki de ilk “ baba”  deyişlerini duyamaz, göremezler.

Günümüzde bu biraz değişti, artık babalar çocuklarının gelişim dönemlerini kaçırmamak için çaba sarf ediyorlar. İş bölümüne daha yatkınlar ve çocuk bakımının sorumluluğunu paylaşmak istiyorlar.Çünkü babalık bireye doyum sağlayan en önemli tecrübelerden biridir. Bir erkek için duygusal açıdan alınabilecek en güzel ödüldür baba olmak.

İyi baba olmak; sevgi, deneyim, sabır ve bilgilenme işidir.

Çocuğun babasıyla yakın ve sıcak ilişkiler kurabilmesi onun psikolojik gelişimi açısından çok önemlidir. Babanın ilgisi;

  • Çocuğa iletişim Yeteneği kazandırır.
  • Kişilik yapılanmasını etkiler; kendiyle barışık, daha sosyal,  daha pozitif, arkadaşlarıyla uyumlu, liderlik özelliği gelişmiş bir kişilik geliştirir.
  • Çocuklar kendi değerlerine daha kolay sahip çıkarlar  ve arkadaş baskısına direnme güçleri fazladır.
  • Yaşamda karşılaştığı problemleri daha kolay aşması ve başarılı, mutlu, üretken bir birey olması daha olasıdır.
  • Zeka gelişimini etkiler; çocukların espri anlayışı, dikkat süresi ve öğrenme hevesi bakımından diğer çocuklardan daha avantajlıdır.
  • Çocuğun çevre ile ilişkisinde onu desteklediğinde, olayları çözerken kendi başına bağımsız düşünüp, karar vermesini desteklediğinde , çocuğuna zaman ayırıp konuştuğunda, ona kitap okuduğunda, oyunlarına eşlik ettiğinde zeka gelişimine olumlu katkı sağlamış oluyor.
  • Cinsel gelişimini etkiler; baba kız ve erkek çocuğun cinsel gelişimi için önemli bir yere sahiptir, özellikle erkek çocuklarda gözlem, taklit ve özdeşim kurma yolu ile kendi cinsel kimliğini keşfeder.

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir