Alkol değil! Risk alıyorsunuz…

Alkol değil! Risk alıyorsunuz…

Alkol kullanımı bir çok kişi için masum bir eğlence aracı. Ancak birkaç duble ile başlayan bu macera, ilerleyen dönemde vücudun kullanılan alkol düzeyine alışması ile birlikte, artmaya başlamaktadır. Böylece aldıkları alkol miktarı arttıkça , aldıkları risk de artmaktadır.

Riskli kullanım dediğimiz, haftada 16 – 21 birim ( 8-11 duble rakı vb. Gibi) alkol tüketen kişilerin bağımlı olmadıklarına dair inançları vardır. Doğrudur, alkol kullanmadıkları zaman herhangi bir yoksunluk yaşamamaktadırlar , herhangi bir sosyal ve ekonomik kayıpları da yoktur belki …Ancak her şey yolunda gözükse de bu gidişleri istenmeyen bir yöne yani bağımlılığa doğru hızlı bir gidiştir.

Alkol hakkında yanlış bilinenler:

Alkol, kalbe iyi gelir mi?

Genel olarak toplumda, düzenli, az miktarda ve ölçülü alkol tüketiminin kalbi koruyucu etkileri olduğuna dair genel bir kanı hâkimdir. Alkolün bu koruyucu etkisi daha çok 40 yaş ve üzeri, kalp rahatsızlığı olan kişiler için geçerli olduğu saptanmıştır.

Oysa ki devamlı alkol kullanımı; hem vücuttaki yağ depolarından yağların çözülüp kana geçmesine neden olmakta, hem de hücrelerdeki normal metabolizmayı (besinlerin yanmasını), fazlaca yağ yapımına kaydırmaktadır. Sonuçta kanda total lipid ve kolesterol düzeyini yükseltmektedir.

Alkol, gıdanın sindirilmesine faydalı mıdır?

Alkollü içkilerin sindirimi geciktirdiği gösterilmiştir. Çünkü alkol sindirim kanalı duvarlarında tahriş edici sebebi ile fazlaca mukus ve hidroklorik asit salgılamasına neden olur. Bu ise sindirime olumsuz etki yapar. Alkolün hangi çeşidi olursa olsun, ne miktarda olursa olsun, sindirimi uyarıcı madde olarak kabul edilemez.

Alkollü içkiler vücudu ısıtır mı?

Alkol kullanan kişinin cilt damarlarında genişlemeye neden olur. Bu ise vücuttan ısının kaybına ve vücut ısısının düşmesine neden olur. Hatta sarhoş kişinin hisleri azaldığı için, şiddetli soğuklarda sokakta kaldığını bile fark etmeyebilir. Donma tehlikesi geçirebilir.

Bira taş düşürür mü?

Biranın diüretik yani idrar arttırıcı bir etkisi olduğunu herkes bilir. Ancak aynı etki memba suyu, ıhlamur içenlerde de olur. Biranın taş düşürmek bir yana, içerisinde etil alkol bulunduğu için ödem yani idrar yolunun civarında sıvı birikmesine yol açar. Bunun için taş düşürme zorlaştırıcı, geciktirici etkisi bile olabilir.

Alkol cinsel gücü artırır mı?

Yapılan araştırmalarda düşük kan alkol konsantrasyonunda uyarılmada bir artış olduğu gözlenmiştir. Ancak alınan alkol miktarı arttıkça merkezi sinir sistemi üzerinde inhibisyon yapmakta ve uyarılmada azalma ve setleşme güçlüğü yaşanmaktadır.

Yüksek alkol düzeylerinde alınan zevkte azalma ve orgazm yoğunluğunda düşme olduğu gibi hiç boşalamama da yaşanmaktadır.

Ramazan ayında içmiyorum, alkolik sayılmazım değil mi?

Ramazan ayı boyunca bir kişinin alkol içmemesi, onun bağımlı olmadığı anlamına gelmez. Zaten müslüman ülkelerin bir çoğunda bağımlılar ramazan aylarında içmiyorlar. Tehlikeli olan şudur ki alkolizm gelişince ara sıra bırakmakla düzelmez.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir