Dikkat! Çocuğunuzun bilgisayar tutkusu “Netkolizm” olabilir!
Acıbadem Adana Hastanesi Aile Terapisti ve Madde Bağımlılığı Danışmanı Dr. Obengül Ejder; bilgisayarda çok zaman harcayan, diğer aktivitelere ilgisiz kalan, ders ve arkadaşlarına zaman ayırmayan, internet bağlantısı engellendiğinde aşırı tepki gösteren gençlerin internet bağımlılığı olarak tanımlanan netkolizme yakalanmış olabileceğini belirtti. Bunun herhangi bir bağımlılık biçiminden farksız olduğunu söyleyen Ejder, bu durum tespit edildiğinde, bağımlılığın ardındaki nedenlerin araştırılması gerektiğini ifade etti.
Netkolizmin (İnternet Bağımlılığının) en az diğer bağımlılık türleri kadar tehlike arz eden bir konu olarak tanımlanıyor. Gençlerin yaşlarına bağlı olarak geleceğe yönelik belirsizliklerin; bireysel veya aile içi ilişkilerde sorunların, kimlik arayışı, başarısız olma korkusu, arkadaş ilişkilerinde güvensizlik gibi nedenlerin sanal dünyaya olan ilgiyi artırdığı söyleniyor. Gençlerin çekici sanal dünyaya kaçmasına yol açabilen etkenler zamanla bağımlılık derecesine ulaşabiliyor.
Giderek artan internet bağımlılığı konusunda aileleri bilinçlendirmeye yönelik yapılan faaliyetler de her geçen gün daha büyük bir ilgi ile takip ediliyor. Bilgisayar Programı Uzmanı Çağlar Çamdeviren ile birlikte bir açıklama yapan Dr. Obengül Ejder; gençler üzerinde tehlike yaratan oyunlar, uygunsuz web siteleri, çocuk gelişimi konusunda tehlike yaratan chat ortamları, sakıncalı sohbet programları gibi zararlı siteleri filtreleyen koruma programları konusunda bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtiyor.
Anne-baba nasıl tedbir alabilir?
Dr. Obengül Ejder, gençlerin derslerine ve diğer sorumluklarına öncelik vermesinin sağlanması konusunda ailelerin de yönlendirilmesi gerektiğini ve sorunun çözümü için gerekirse uzman desteğine başvurabilecekleri belirtiyor. Bunun yanında ebeveynlerin, çocuklarını bilgisayar bağımlılığından korumaları için kendilerinin alabilecekleri belli başlı tedbirler var tabi ki:
- Çocukların ödevleri dışında günde 1.5 saatten fazla internet başında vakit geçirmelerine izin vermeyin.
- Bilgisayarı ev içinde ortak kullanım alanlarına ( oturma odası, salon, mutfak, koridor gibi…) taşıyın.
- Bilgisayarınızda mutlaka koruyucu filtre programları kullanın.
- Aile içi ilişkilerinizi artırarak, birlikte kaliteli vakit geçirmeye, birbirinizi dinlemeye ve çocuğunuzu tanımak adına vereceği önemli mesajları baskı kurmadan, yapacağınız konuşmalar esnasında almaya çalışın.
- Çocuğunuzu bir spor ya da sanat dalına yönlendirerek mutlaka gerçek bir sosyal dünyayla meşgul edin.
- Yakın arkadaşlarının aileleri ile tanışın, işbirliği, iletişim içinde olun.
Sanal arkadaşlıklarını mutlaka takip edin ve bilgisayarınıza takip programları yükleyin.